La FiM Vila-seca clou la seva edició de retorn després de tres jornades de música ininterrompuda que ha convertit la localitat en l’epicentre de la música emergent i familiar de Catalunya.
La FiM Vila-seca ha tornat reforçada després de 5 anys per situar-se al pol de les propostes musicals emergents i familiars de Catalunya i els territoris de parla catalana, i així ho ha demostrat durant aquesta edició de represa. Un total de 113 artistes han presentat 34 propostes emergents i familiars durant els tres dies de programació i davant d’un públic de més de 5000 persones que ha exhaurit gairebé totes les entrades dels espectacles.
En paraules de Martí Marfà, director artístic de la FiM: Hem bastit i reprès la FiM en un moment complicat per al sector de la cultura en viu. Però aquesta circumstància l’ha feta encara més necessària i ben rebuda. Hem sentit l’escalf d’artistes, professionals i públic, que s’hi han abocat amb entusiasme. Crec que el doble enfocament emergent i familiar s’ha entès bé i l’orientació professional ha atret el sector. Vila-seca ha tornat a acollir moltes propostes musicals de les quals sentirem a parlar en els propers anys. Aquesta resposta ens anima a encarar l’edició 2022 amb il.lusió i nous reptes.
Propostes musicals d’estils molt diferents han pogut presentar els seus projectes davant un públic agraït per la tornada de la música al carrer. El divendres donava el tret de sortida la companyia La Curiosa i Pulmon Beatbox, amb dos passes especials per al públic escolar als escenaris de la Sala
Teatre El Centru i l’Auditori Josep Carreras respectivament, mentre que al Castell de Vila-seca, el jazz contemporani de Dani López Quartet inaugurava els concerts dirigits al sector professional.
I així es van succeir les actuacions com la de Lucia Fumero, que va relluir amb la seva mescla de música clàssica i jazz, la Carlota Flâneur, encarregada d’obrir la programació de l’escenari del Parc de la Formiga o els Porto Bello, que van tancar el primer dia de programació artística amb una emoció palpable.
El dissabte començava amb la proposta de la companyia Pels més menuts, un espectacle dirigit a infants que els endinsa en la música clàssica i amb l’espectacle oferit pels Combos del Conservatori de Vila-seca, que ha omplert el Parc de la Formiga amb el talent local més jove. Durant la resta del dia han desfilat propostes com la del pop punk d’Anabel Lee, els ritmes llatins de Caramelo a Kilo, el viatge per la cançó marinera de Les Anxovetes, Maria La Blanco amb la seva proposta de flamenc i fusió, el soul latin i electrònic de l’Ariana Abecasis o uns Marcel i Júlia, potser la proposta més esperada pel públic, que han tancat el dia presentant el seu nou disc.
El diumenge, amb la recta final de la FiM, arribaven els últims espectacles de la mà de la companyia Petit Taller de Cançons i el seu espectacle dedicat a la defensa de la natura, el folk de Monkey Jane i les cançons infantils de Xiula, que han fet ballar a la canalla posant punt i final a tres dies de descobertes musicals.
La FiM Vila-seca també ha comptat amb una alta participació per part del sector de professionals de la indústria de la música. Amb un total de 370 professionals acreditats procedents de Catalunya i el País Valencià dels quals més de la meitat s’han desplaçat a la localitat de Vila-seca per participar presencialment. Les jornades professionals han acollit 140 speed meetings, amb la participació de 26 programadors i 10 mentories amb 27 artistes. Unes jornades celebrades al Castell de Vila-seca i que han sigut rebudes de manera molt especial i necessària per un sector colpejat per la pandèmia, que valora molt la reactivació de les fires professionals.
La FiM Vila-seca, organitzada per l’Ajuntament de Vila-seca amb el suport de la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat, ha estat la primera fira de música professional que s’ha pogut celebrar de manera presencial, marcant l’inici d’una tornada a la normalitat de l’activitat musical molt esperada i desitjada.