PRESENTACIÓ

La FiM acull novament una jornada de formació i debat adreçada a programadors i programadores municipals, coorganitzada amb la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Enguany la temàtica gira entorn del repte d’incorporar les diversitats en les programacions musicals en l’àmbit municipal, des d’una aproximació pràctica i aplicada. Es tracta d’aterrar el debat i les propostes a les realitats locals, amb equips i equipaments petits i mitjans, recursos limitats i una feina que ha de respondre a multitud d’exigències en l’àmbit administratiu, polític i social. La proposta s’adreça a programadores i programadors públics, per tal de compartir i avaluar experiències, i pensar conjuntament idees i estratègies que puguin ser dutes a la pràctica en la tasca diària de programació en contextos locals. La jornada tindrà lloc el dijous 8 de maig i se centrarà en les diversitats culturals, de gènere i de classe social.

DESTINATÀRIES

Activitat especialment adreçada a responsables i personal tècnic de programació municipal de totes les demarcacions catalanes.
Oberta a totes les professionals acreditades de la FiM 2025.

PROGRAMA

Dijous 8 de maig de 2025. Castell de Vila-seca.

10:30 – 11:00 h. Sala Sicart
Introducció al repte 
Les programacions culturals actuals disten encara de reflectir la diversitat de la nostra societat. Des de fa un temps, aquesta qüestió es posa sobre la taula en diversos espais, jornades i fòrums, i actualment la incorporació de les diversitats suposa un repte pràctic per a programadors i programadores. Aquesta introducció recapitularà breument les conclusions d’anteriors debats, per situar la qüestió, i presentarà el repte que s’abordarà a la resta d’activitats de la jornada.
A càrrec d’Anna Zaera (periodista, investigadora, gestora cultural i activista).

11:00 – 12:00 h. Sala Sicart
Taula d’experiències: valoració de casos pràctics
Hi ha diversos equipaments, equips de programació i projectes que han intentat abordar aquest repte des de la pràctica, amb iniciatives per incorporar les diversitats culturals, de gènere o de classe a les seves programacions. En aquesta taula es presentaran algunes d’aquestes experiències, amb l’objectiu de fer una avaluació conjunta i dialògica del seu impacte.

12:30 – 13:30 h. Sala Sicart
Laboratori d’idees: intercanvi i creació col·lectiva de propostes
A partir de les experiències de la taula, d’altres casos coneguts i de les mateixes experiències, es proposa una activitat participativa d’elaboració compartida de propostes per afrontar el repte d’incorporar les diversitats a les programacions musicals locals. Es tracta de treballar amb petits grups i perfilar idees i estratègies senzilles, pràctiques i aplicables a les realitats quotidianes dels programadors i programadores municipals. Les propostes es posaran en comú i  es contrastaran amb el gran grup al final de l’activitat.
Dinamització a càrrec d’Anna Zaera (periodista, investigadora, gestora cultural i activista).